Colca Canyon maatje te groot

De Colca Canyon in Peru is twee keer dieper dan de Grand Canyon in Amerika namelijk 4.160 m maar heeft niet de steile wanden en is ook veel minder bekend. De naam komt van de vele kolken die miljoenen jaren geleden ontstaan zijn door het water. De Inca’s en pre-Colombiaanse bewoners gebruikten deze colca’s om voedsel in te bewaren of belangrijke personen te begraven. De canyon staat ook bekend om de vele Andescondors die hier nestelen.
Onze uitvalbasis voor een bezoek aan deze kloof is het dorpje Cabanaconde waar we bij het hostel Pachamama (moeder aarde) verblijven.
Deze kloof valt niet door middel van een georganiseerde bustocht, helikopter tour of op een andere makkelijke manier te verkennen zoals de zijn bekende broer in Amerika. Colca Canyon is alleen steil naar beneden en daarna steil naar boven met de benenwagen te beleven. En dat valt niet mee!
We besluiten de langere maar minder steile afdaling te nemen om in de kloof af te dalen. We nemen het hoognodige in onze rugzakken mee en veel water en eten. Onderweg geen verkopers met drinken en eetwaren. Gewoon acht uur lang afdalen Waarbij soms het pad even weg is doordat rotsblokken naar beneden zijn gevallen, het veel geregend heeft of er een landslide heeft plaatsgevonden. Een prachtige tocht maar we waren bekaf en blij dat de eigenaresse van een hostal ons tegemoet kwam lopen en we met haar via een kortere weg bij een overnachtingsplek aankwamen. Onze gastvrouw bereidde een heerlijke maaltijd en wij kropen bij het licht van een lantaarn vroeg onder de dikke dekens.
De tweede dag was ook prachtig maar gelukkig minder zwaar en eindigden we bij een eenvoudige accommodatie waar ook thermale baden waren. Dat was heerlijk voor onze gemartelde spieren!
De derde dag namen we na een korte wandeling de lokale bus die ons over een smalle dirtroad zonder vangrails met vele haarspeldbochten de kloof uit reed.
En de condors? Die hebben we in alle pracht  en praal kunnen bewonderen. Op een bepaald punt kwamen ze op de thermiek omhoog uit de kloof. De oudere vogels zwart met een witte kraag en witte veren in de vleugels. De jongere vogels bruin en duidelijk lager in de pikorde.  Vleugels van ongeveer 3 meter breed!
Adriana

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.