Meest geïsoleerde bewoonde eiland ter wereld

Een bijzondere eiland in de Stille Oceaan bestaande uit diverse uitgedoofde vulkanen. De eerste Europeaan die de locatie in 1722 vastlegde was een Nederlander die op zoek was naar Zuideiland. Deze Jacob Roggeveen, aanvoerder van een vloot van drie schepen van de WIC, ontdekte het eiland op eerste Paasdag en noemde het Paaseiland. De bewoners noemen het Rapa Nui, grote rots, een naam die ze niet alleen voor het eiland gebruiken maar ook voor hun taal en cultuur.

Raar gevoel dat je op het meest geïsoleerde eiland ter wereld bent. Rapa Nui is een eiland ongeveer zo groot als Texel met pakweg 7.000 inwoners. Tussen de 4e en 8e eeuw na Christus is het bewoond geraakt door Polynesische volkeren. Het hoort bij Chili maar wij vinden met meer lijken op een subtropisch eiland. We pakken de fiets en huren een auto om alle bijzondere plekken te zien.

De vele beelden waarom dit eiland bekend is, Moai’s genaamd, zijn tot de 17e eeuw gemaakt en op hun plek gezet. Daarna zijn de meeste beelden door interne strijd en het geweld van de natuur omgevallen. Er zijn, met overheidssteun en internationale sponsoren ook 50 beelden gerestaureerd, cq overeind gezet. Ze domineren het landschap en daarmee bepalen ze de uitstraling van het eiland.

De beelden werden uit de rotsen van een uitgewerkte vulkaan gehakt, Rano Raraku. Dit was dus eigenlijk de steengroeve en voor de oorspronkelijke bewoners de plek waar volop geëxperimenteerd werd. Vandaar dat hier nog veel beelden staan in allerlei vormen en stadia. Een prachtig gezicht, we zijn er doorheen gelopen en dit was de gelegenheid dat om de beelden van heel dichtbij te zien. Niet één moai is hetzelfde, ze zijn geschapen naar het beeld van de voorouders.  Het verhaal gaat dat ze met behulp van een aantal touwen naar hun plek werden gewaggeld. Op het oog leek het of ze er zelf heen wandelden, dat is ook wat de overleveringen zeggen.

niet afgemaakt
onderweg gesneuveld

 

allemaal een ander uiterlijk
van heel dichtbij

 

De Moai’s zijn de beelden van 2 tot 10 m lang die men waarschijnlijk maakte om de voorouders te eren. Er is een beeld gevonden dat 21 meter lang was! Ze staan allemaal op één opstelling na, met de rug naar het water. Het zijn meestal alleen gezichten met soms een torso en gevouwen handen. Een aantal heeft een Pukao, een soort van rode hoed die naar men aanneemt een haarknot op het hoofd voorstelt. De erosie heeft door de tijd heen de wit met zwarte ogen, gegraveerde figuren en andere versieringen weggevaagd. De beelden bestaan uit het tufsteen van de vele vulkanen.

In de 15e eeuw leefden er ruim 15.000 mensen op dit eiland en dat waren er eigenlijk te veel. De bossen waren gekapt, er was te weinig voedsel en stammenoorlogen braken uit. De kolonisatie van de Europeanen en het afvoeren van veel mannen voor de slavernij gaf het laatste zetje. Het eiland is een provincie van Chili maar is totaal anders qua natuur en cultuur.

tropische baaien

Het aantal toeristen dat Rapa Nui bezoekt wordt beperkt, wij vinden fantastisch om deze kans te krijgen. Extra leuk dat mijn zuster en zwager er gelijkertijd met ons zijn. Heerlijk om weer familie te zien.

Adriana

3 gedachten over “Meest geïsoleerde bewoonde eiland ter wereld”

  1. Are you looking for powerful online marketing that isn’t completely full of it? I apologize for sending you this message on your contact form but actually that’s exactly where I wanted to make my point. We can send your promotional copy to sites via their contact forms just like you’re reading this note right now. You can target by keyword or just execute mass blasts to sites in the location of your choice. So let’s assume you would like to push through an ad to all the plumbing companies in the United States, we’ll grab websites for just those and post your advertisement to them. As long as you’re promoting a product or service that’s relevant to that type of business then your business will get awesome results!

    Send an email to sarah1916eva@gmail.com to find out how we do this

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.