Trappen, liften en muurschilderingen

Het is een zonnige dag en wij zijn op weg naar Valparaíso. De buschauffeur heeft kennelijk haast en begint te rijden als we nog aan het instappen zijn, toetert iedereen van de weg, schiet van de linker baan naar de rechter en weer terug en drukt het gaspedaal diep in. Reizen met de bus in Zuid-Amerika blijft een avontuur. We komen veilig in de stad van de liften, trappen en muurschilderingen aan.

De binnenstad van Valparaíso is ook UNESCO werelderfgoed, we zijn de tel kwijt ondertussen. Het is havenstad maar de vele kunstenaars die hier verbleven hebben ook hun sporen nagelaten. het is een levendige stad met een breed cultureel aanbod. De oorspronkelijke stad is wegens plaatsgebrek uitgebreid naar 42 omringende heuvels. Vandaar de vele trappen en publieke liften. De eerste lift is eind 19e eeuw gebouwd en werkte op stoom. Tegenwoordig  meren er ook veel zeecruiseschepen aan en is het toerisme in de kleurrijke stad ook een belangrijke inkomstenbron.

We bezoeken het huis van de bekende Chileense dichter en diplomaat Pablo Nerudo. Het huis is gebouwd op een heuveltop en bestaat uit vijf verdiepingen. Elke verdieping geeft een nog mooier uitzicht op de stad en de  zee. Pablo Nerudo was een verzamelaar van antiek, allerlei maritieme gebruiksvoorwerpen en andere prullaria. Het huis staat er propvol mee, maar door de beeldende (Engelse) uitleg komt het huis voor ons echt tot leven. 

Het plan om een ritje met de antieke maar nog steeds werkende openbare liften te maken liep volledig mis. Bij de derde lift aangekomen bleek deze, net als de eerste twee, ook gerenoveerd te worden. Hier loopt Bert nog vrolijk de trap af maar bij de zoveelste waren we het aardig zat.

Toen begrepen we ook waarom het zo druk was op de trappen en zelfs iemand  met een kruiwagen eraf kwam lopen..

Valparaíso staat ook bekend om zijn muurschilderingen, ontstaan uit protest tegen de dictatuur maar nu heeft het een officiële status. In de jaren tachtig van de vorige eeuw werd hier het eerste ‘Latin American Graffitti-Mural Festival’ gehouden. Toen kwamen er in enkele dagen 80 muurschilderingen bij!

Aan het einde van de dag een biertje dat mij ergens aan deed denken..

Adriana

2 gedachten over “Trappen, liften en muurschilderingen”

  1. Wat is het een kleurrijk geheel daar. Maar die liften….. wij hebben in NL nog wel liftmonteurs genoeg die dit klusje zouden kunnen klaren.
    Gelukkig heb je thuis maar 1 kleine trap……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.